Hvorfor neutraliserer man kæledyr?

Løbetid

De fleste ejere af kaniner eller katte vælger at neutralisere deres kæledyr, når de ikke ønsker, at de skal have unger. Når det gælder om at kastrere hanner, er det et relativt ukompliceret indgreb, hvor dyret får fjernet testiklerne og efter en kort periode, hvor såret skal hele, er relativt upåvirkede af indgrebet. Det er en noget større operation der skal til, når hunner skal steriliseres, men også her kommer de sig hurtigt. Den vigtigste grund til at neutralisere sit kæledyr er selvfølgelig for at forhindre det i at formere sig. Hvis du har kaniner af hver sit køn, der gerne skal kunne opholde sig sammen, er du nødt til at neutralisere dem, hvis du vil forhindre dem i at få unger, som du hverken har lyst eller mulighed for at passe.

Katte i løbetid

Det samme gælder katte, som, når de er kønsmodne, udvikler nogle træk, som kan være ret generende for dig som ejer. Hunkatte begynder i en tidlig alder at komme i løbetid, hvor de bliver ekstra kælne og gnider sig op af alting for at efterlade duftmærker til eventuelle hankatte i nærheden, ligesom de højt og ofte udsender en skinger og ret dramatisk-lydende mijaven for at tiltrække hanner de kan pare sig med. De fleste fertile hunkatte kommer i løbetid hver 2-3.uge og løbetiden varer som regel en uges tid. Udover at det kan være ret generende for ejeren at høre på kattens højlydte kalden efter en mage, kan det også være ret slidsomt for katten at være i løbetid, hvis den ikke bliver parret og får killinger. Løbetiden kan forhindres ved at give katten særlige p-piller, men det er langt sundere for den at blive steriliseret end at være på p-piller livet ud. Hvis katten får lov til at gå ude dagligt, risikerer du, at den parrer sig med en hankat under løbetiden og bliver gravid. Det er krævende at tage sig af et kuld killinger, og har du ikke lysten eller muligheden for det, bør du neuatralisere katten frem for at skulle aflive killingerne.

Hankatte kommer ikke som sådan i løbetid. Til gengæld strinter de både indendørs og udendørs for at afmærke deres territorium og for at tiltrække fertile hunkatte de kan parre sig. Hvis hankatten bliver kastreret i en ung alder, kan man som ejer forhindre, at den begynder at afmærke boligen ved at tisse overalt – en adfærd som de færreste ejere sætter pris på. Hos dyrlægen i Birkerød kan du få gode råd omkring, hvordan du skal forholde dig til fertile kæledyr, hvornår det bedste tidspunkt er at neutralisere dem og hvad det koster. De fleste dyrlæger i Hørsholm, Holte og Birkerød kan tilbyde kastrering af hunde, gnavere og katte, ligesom de kan foretage sterilisering af kaniner og katte.

Birkerød Dyreklinik
Hovedgaden 25
Birkerød 3460
Tlf: 36 30 10 30