Hvad hjælper en dyrlæge med?

Kæledyr

En dyrlæge har mange funktioner, ligesom din almindelige læge har det. Dyrlægens områder er blot tilpasset til forskellige områder i dyreverdenen, hvor kæledyrsejere eksempelvis har brug at finde en smådyrsspecialiseret dyreklinik på Frederiksbergsom har særligt uddannede dyrlæger til at hjælpe små kæledyr. En smådyrsspecialiseret dyrlæges generelle beskæftigelsesområder er følgende:

Helårsundersøgelse af dit kæledyr

I en helårsundersøgelse hos dyrlægen foretages der en undersøgelse af dit kæledyrs sundhedstilstand med henblik på at opdage begyndende problemer og sygdomme. Her vil følgende blive undersøgt:

 • Hud
 • Pels
 • Lymfeknuder
 • Poter
 • Klør
 • Øjne
 • Ører
 • Tænder og tandkød
 • Svælget
 • Hjertet
 • Lunger
 • Bughulen
 • Ydre kønsorganer samt bryst- og analkirtler

Alle disse undersøgelser vil foregå gennem dyrlægens erfarne hænder eller med et stetoskop til at undersøge de indre organer, men alt dette kan udføres uden at medføre smerte på dit kæledyr. Der kan dog opstå behov for grundigere undersøgelser som eksempelvis blodprøvetagning, hvis enten dyrlægen eller du som kæledyrsejer har bemærket særlige symptomer eller ændret adfærd hos dit kæledyr.

De regelmæssige vaccinationer

Det varierer fra type af kæledyr hvilke vaccinationer, som bør foretages. Du bør derfor få tilrettelagt et individuelt vaccinationsprogram til dit kæledyr og eventuelle unger, så disse også får de nødvendige vaccinationer fra start af.

Diverse operationer

Din dyrlæge er også i stand til at udføre diverse operationer, som omfatter alt fra sterilisationer og kastrationer til kejsersnit og fjernelse af blæresten. Operationer kommer således kun på tale, hvis dit kæledyr bliver syg, skal undgå graviditet eller undgå at gøre naboens kæledyr gravid.

Ultralydsscanninger til flere formål

I tilfælde af både ønsket og uønsket graviditet kan drægtighed bekræftes eller afkræftes gennem ultralydsscanning, hvor også antallet af kommende unger kan undersøges. Ultralydsscanningen er også gavnligt i forbindelse med undersøgelse af eksempelvis blæresten, livmodersbetændelse eller svulster i de indre organer for at fastslå, om der er behov for en operation eller ej.

Tandrensninger

Undersøgelser viser, at halvdelen af kæledyr har tandproblemer, og derfor bør du passe godt på dit kæledyrs tænder, så dit kæledyr ikke er med i statistikken over kæledyr med tandproblemer og dermed mulige smerter. Som til et regelmæssigt tandeftersyn for dig selv kan tandundersøgelser og tandrensninger fjerne tandsten og bakterieophobninger, så der forebygges mod yderligere tandproblemer og betændelse i tandkødet hos dit kæledyr.

Laserterapi til at øge helingsprocessen

Efter et uheld eller en operation skal kroppen komme sig, og dette gælder for mennesker såvel som dyr. Laserterapi er nu også ved at blive populært at bruge til dyr, så blandt andet sår, bevægelsesapparatet og immunforsvaret kan få dit kæledyr til at få det godt igen hurtigst muligt.

Indsættelse af mikrochip eller tatoveringsnummer

Ifølge lovgivningen skal alle hunde i dag have en mikrochip. Førhen var tatoveringsnumre også godkendt, og derfor er disse stadig til at finde på hunde og andre kæledyr. Der er dog ikke krav om, at eksempelvis katte får et tatoveringsnummer eller en mikrochip, men mange kæledyrsejere vælger det for en sikkerhedsskyld, så det er lettere at identificere kæledyret i tilfælde af, at katten eksempelvis løber væk.

Få din dyrlæge til at hjælpe dig og dit kæledyr

Som nævnt kan en dyrlæge inden for smådyr hjælpe på mange områder, men det kan være svært at overskue, hvornår de forskellige behandlinger skal udføres medmindre, at der er tale om et akut problem. Du bør af den grund kontakte den hjælpsomme dyreklinik på Østerbro, som kan planlægge dit kæledyrs besøg på dyreklinikken, så dit kæledyr kan få et trivselsfuldt liv hos dig uden smerter.

 

Lindevang Dyreklinik

Peter Bangs Vej 40

2000 Frederiksberg

36 31 31 37