Hvad er forskellen på en kiropraktor og en fysioterapeut?

For mange mennesker kan det være svært at kende forskel på hvad en fysioterapeut og en kiropraktor egentlig laver. Da de fleste faktisk ikke helt ved, hvad forskellen er på, hvad henholdsvis en kiropraktor og en fysioterapeut kan behandle, er det ofte tilfældigt, om man vælger den ene eller den anden behandlingsform.

Lighed mellem kiropraktik og fysioterapi
Grunden til forvirringen skyldes sandsynligvis, at der er mange lighedspunkter mellem de to behandlingsformer, og man som henholdsvis fysioterapeut og kiropraktor ofte kan behandle de samme problemer og skader – blot med forskellige metoder. Inden for begge behandlingsformer gælder det om at løsne muskler og led. Både en fysioterapeut og en kiropraktor lægger ud med en grundig undersøgelse af problemet og dets omfang, for derefter at stille en diagnose. Inden for begge behandlingsformer følger man op med øvelser og råd til forebyggelse og genoptræning.
Du vil som patient kunne få tilskud til behandling både hos en fysioterapeut og en kiropraktor, men det kræver en læges henvisning at få tilskud til fysioterapi. Det skyldes, at dette tilskud er en del højere. Du vil inden for begge behandlingsformer kunne få tilskud til undersøgelse og manuel behandling, og hos kiropraktor også til en røntgenundersøgelse, hvis dette skulle være nødvendigt. Der ydes i begge tilfælde også tilskud til træningsforløb og øvelser, der kan udbedre og forebygge skaden.

Forskellen på behandlingstyperne
En fysioterapeut vil man typisk opsøge, hvis man har problemer med nakkespændinger og problemer med ryggen. I udgangspunktet vil behandlingen foregå på baggrund af den indledende undersøgelse, hvor fysioterapeuten har udredt de centrale årsager til problemet. Behandlingen vil normalt bestå af manuel behandling som massage og manipulation af muskler og led, samt efterfølgende afspænding og derefter rådgivning om specifikke øvelser og træning, der kan afhjælpe problemet.
En kiropraktor er også en behandler, som kan bruges hvis man har nakke- og rygproblemer, men typisk vil en kiropraktor og blive opsøgt med sportsskader og forstuvede ankler. Kiropraktik kan også hjælpe mod akut hold i nakken, tennisalbuer og akut hold i lænden.
Behandlingen hos en kiropraktor er blandt andet frigørelse af led, der er låst i en forkert stilling. Nogle gange vil det give et lille knæk, når leddet bliver frigjort, som for nogle kan virke voldsomt, men ikke gør ondt. Mange kiropraktorer bruger også akupunktur som et supplement til manipulation og mobilisering af led.
Søger du en kiropraktor i nærheden af Århus? Just Health er en af de kiropraktorer i Højberg, som benytter akupunktur i behandlingen.

Just Health
Oddervej 89
8270 Højbjerg, Aarhus
86 24 90 90